WK Zeevissen Montenegro

NEDERLAND OP WK KUSTVISSEN IN MONTENEGRO

 

Op het Wereldkampioenschap Kustvissen dat deze week bij Budva, Montenegro van start is gegaan en nog tot en met zaterdag 17 oktober a.s. duurt,
wordt Sportvisserij Nederland vertegenwoordigd door zowel een dames als een heren team. In het verleden behaalden onze zeevissers meerdere malen
podiumplaatsen bij internationale viswedstrijden en werd zelfs meer dan eens goud gewonnen. Of dat in Montenegro bij een voor ons niet alledaagse visserij opnieuw gaat lukken,
zal de tijd uitwijzen. De teams hebben zich zondermeer goed voorbereid en vooraf de nodige informatie ingewonnen en zijn zoals altijd bijzonder gemotiveerd.

Bij trainingen vooraf was er op de verschillende parkoersen echter niet veel vis te vangen. Hier en daar wat (giftige) pietermannen, enkele platvisjes,
lipvisjes, zeebrasempjes en wat gepen. Voornamelijk klein spul dat nauwelijks gewicht aan de schaal brengt. Daarnaast is het weer boven de prachtige
stranden van Budva al dagenlang sterk wisselvallig met soms heftige plensbuien en is er sprake van een wespenplaag. Genoeg ingrediŽnten voor een spannend wereldkampioenschap.

De wedstrijd van vandaag, dinsdag 13 oktober, met zowel voor de mannen als vrouwen wedstrijden bij Becicka plaza,
is vanwege de weersomstandigheden verschoven naar zaterdag 17 oktober a.s.. Morgen vist men daardoor pas de eerste wedstrijd bij het 65 kilometer verder gelegen Ulcinj,
donderdag bij Jazz en vrijdag bij Buljarica. Zaterdagavond weten wij de resultaten van de teams van Sportvisserij Nederland en andere landen,
terwijl tussentijdse resultaten deze week worden bijgehouden op de website www.sportvisserijnederland.nl.

Dames team:

 Wilma van Eekeren uit Halsteren, Ilonka Rijnberg uit Oud-Vosemeer, Linda van de Velde uit Scherpenisse, Elaine Vredenburg uit Egmond aan Zee en
Miranda Willemse uit Bergen op Zoom met als coach Clarinda v.d. Zande uit Oud-Vossemeer

Heren team:

 Bernard Boschma uit Vlissingen, Peter Mesie uit Zoutelande, Hendrik-Jan Polhuijs uit Brielle, Arjan Rijnberg uit Oud-Vossemeer en
Jurgen van Rijswijk uit Maassluis met als coach Frank van Schilt uit Steenbergen

 

OfficiŽle training

Op maandag is de officiŽle training vervist voor de mannen op Jazz Beach. Dit parcours verschilt per vak nogal van onderwater structuur.
In de A en B zone bevinden zich rotspartijen onderwater terwijl in de overige zoneís de bodem bestaat uit zand met wierbedden.
Dit houdt in dat de tactiek van vissen per vak erg belangrijk is. In de A zone stond vandaag Bernard Boschma die met negen
vissen een derde plaats wist te scoren. Hij heeft op de rotsen wel twintig lijnen verspeeld, maar vaak kwam de vis nog wel op het droge.
Breeklijnen was hier het devies.
In de B zone viste Peter Mesie een vijfde plaats met drie vissen. Ook Peter kwam vaak vast te zitten maar wist met name met sterk, wat dikkere nylon zijn vissen te landen.

 
In de C zone viste Hendrik Jan Polhuijs een vierde plaats met vier vissen totaal goed voor 195 gram op de weegschaal.
Hendrik zijn tactiek was strak met zwaar lood,zodat zijn lijnen niet onder het grind werden bedolven.
Arjan Rijnberg in vak D scoorde een 10e plaats met drie vissen. Hier was geen sprake van vast zitten en moest de vis vooral aan de oppervlakte van het water worden gezocht.
In het laatste vak E stond Jurgen van Rijswijk, die slechts een geep van 20 gram ter weging aan kon bieden. Dit resulteerde in een 14e vakklassering.

Een uitslag is momenteel nog niet door de organisatie bekend gemaakt maar het zal ergens in de middenmoot van het landenklassement zijn.
Morgen (dinsdag) wordt het programma vanwege de slechte weersverwachting aangepast. De stranden worden gewisseld en de mannen zullen gaan vissen op Provenska Plaza waar feitelijk
donderdag zou worden gevist.

Het water is inmiddels flink bruin gekleurd vanwege de uitwatering van de overvloedige regenval in de zee! Hoe dit gaat aflopen wordt zeker weer bericht.

Net horen wij van coach Frank van Schilt dat de wedstrijd vandaag (dinsdag) is afgelast vanwege

de storm en verwacht onweer en dat deze wedstrijd wordt vervist op zaterdag 17 oktober a.s.
 

Desastreus begin van het WK

De eerste wedstrijd van het WK in Budva Montenegro is voor het heren team desastreus afgelopen. Slechts twee van de vijf deelnemers konden vis ter weging aanbieden.
Peter Mesie wist drie vissen in het vak A te vangen en Jurgen van Rijswijk in vak D kon twee gepen op de weegschaal brengen.
De andere vissers Arjan, Hendrik-Jan en Bernard eindigden met nul maatse vissen.
Dit was slechts goed voor een 16e en allerlaatste plaats in het landenklassement.
Individueel scoorde Peter een 10e vakklassering en Jurgen eindigde op een 6e plaats in zijn vak.
Morgen, donderdag, kan het alleen maar beter gaan zullen we maar denken. We vissen dan aan
Bulgarica waar in ieder geval in de trainingsdagen aanmerkelijk beter werd gevangen.

Nederlands Herenteam in de achtervolging.

Waar het gisteren een technische visserij betrof die onze ploeg niet zo best lag, was het vandaag een heel andere visserij.
Op het strand van Bujarica moest worden gebuffeld of anders gezegd: het was een zaak van hoog hard en ver. En laat dat nu net iets zijn wat onze mannen wel is toevertrouwd.
De individuele dagwinst werd gegrepen door Peter Mesie die in vak E 25 vissen wist te landen, goed voor een totaal gewicht van 1720 gram. Een klasse prestatie!
Ook Arjan Rijnberg stond zijn mannetje en viste een eerste sectorplaats in vak A met 11 vissen, waaronder een mooie Murene.

Peter Mesie met doublet                                                                               Arjan Rijnberg met een murene
 
Hendrik Jan Polhuijs viste in sector B een keurige 2e vakklassering met 11 vissen en 685 gram.
De vierde tellende Nederlander vandaag was Jurgen van Rijswijk, die een vijfde plaats viste in vak C, gevolgd door Bernard Boschma die zesde viste in de D zone.
Deze resultaten van de mannen heeft geleid tot een 1e plaats in het landenklassement. Hiermee klimmen we van plaats 15 naar plaats 7 na twee wedstrijden.
Wederom is het programma door de organisatie gewijzigd. We vissen de derde wedstrijd vrijdag wederom aan het strand van Buljarica.
De laatste wedstrijd zal worden vervist aan Becici i.p.v. Provenska Plaza. De twee stranden die we eerder hebben bevist met de inmiddels bekende sterk tegengestelde resultaten.

Uitslag 2e wedstrijd landen:
1) Nederland
2) Portugal
3) BelgiŽ

Tussenstand na twee wedstrijden landen:
1) Portugal
2) Engeland
3) BelgiŽ
7) Nederland

De mannen houden stijgende lijn vast.

De derde wedstrijd van het wereldkampioenschap kustvissen voor heren is wederom vervist aan het strand van Buljarica.
|Ook deze keer was de vis aan dit strand ons niet echt ongunstig gezind.
Weliswaar waren de vangsten minder dan de dag voorafgaand, maar toch wisten onze mannen de nodige vissen te landen.
In de A zone hengelde Arjan Rijnberg zich met 8 vissen en totaalgewicht van 365 gram naar een 4e plaats in het vakklassement.
Hendrik Jan Polhuijs had in vak B geloot en hij scoorde een tweede vakklassering. Hij ving 10 vissen, wat goed was voor 525 gram op de weegschaal.
Jurgen van Rijswijk die in C ons land moest verdedigen, scoorde een negende plaats met 6 vissen en 190 gram.
In vak D was Bernard Boschma al zijn concurrenten de baas met 7 vissen die 760 gram wogen, waaronder een mooie Orata van 390 gram.
Peter Mesie die de 2e wedstrijd nog individueel had gewonnen, kon vandaag echter geen potten breken en eindigde in vak E op een 13e plaats.

Bernard Boschma met een orata

Totaal brachten deze resultaten ons de derde plaats in het landen dagklassement achter Wales die de wedstrijd won en KroatiŽ die de tweede plaats scoorde.
In het totaal hebben we nu 19 klassementspunten, wat betekent dat we op de zesde plaats staan na drie wedstrijden. We hebben nog een wedstrijd te gaan aan
het strand van Becici waar de eerste wedstrijd is vervist. Aan dit strand is in tegenstelling tot Bulgarica, een meer technische visserij vereist hetgeen ons in de eerste
wedstrijd danig opbrak. We zullen zien of de mannen (na enig beraad) in staat zijn om deze visserij het hoofd te kunnen bieden. Aan de inzet zal het in ieder geval niet liggen!

Uitslag derde wedstrijd:
1) Wales
2) KroatiŽ
3) Nederland

Totaal klassement na drie wedstrijden:
1) Portugal
2) Engeland
3) KroatiŽ
4) BelgiŽ
5) Wales
6) Nederland

Achtste plaats WK kustvissen heren

Het mannen team van sportvisserij Nederland is op de achtste plaats in het eindklassement geŽindigd op het WK kustvissen in Budva.
De vierde en laatste wedstrijd kon de opwaartse lijn na het desastreuze begin van het tournooi niet worden doorgezet. Aan het strand van Becici was de visserij te technisch voor onze mannen.
Alleen Jurgen van Rijswijk kon de gepen uit het water krijgen en scoorde een 5 in zijn vak.
Ook Arjan Rijnberg viste 5e met drie vissen. De andere mannen vingen wel allemaal vis, maar de totaal score leverde slechts een tiende plaats op in het landenklassement op dag vier.
Hierdoor daalde we op de ranglijst van plaats 6 naar 8. Met een deelnemersveld van 16 landen dus in de middenmoot.

Uitslag landen klassement.
1) Portugal
2) Engeland
3) Wales

Individueel is de Portugees Jose Alfonso wereldkampioen geworden, gevolgd door Joe Arch uit Wales op zilver en Robert Budanovic die het brons wegkaapte.
Al met al een WK met erg wisselde resultaten, waar de verschillende parkoersen waar moest worden gevist debet aan waren voor ons team.